top of page
DSCF4863-2.jpg

HEJ!

Per Holm och jag, Sussanne Havn driver företaget Gröna Bigården i Vidja AB!

Jag, Sussanne har alltid varit intresserad trädgård och odlar mycket både blommor och grönsaker. Nyfikenhet för bin har alltid varit stor, då min farbror har varit storbiodlare i Danmark under många år. På sommarloven som ung, fick jag vara med i slungrummet och hjälpa till. 

2014 hade en biodlare i vårt område ett öppet hus ”Öppen trädgård” och när jag och Per gick därifrån hade jag en mentor som skulle hjälpa mig med att starta som biodlare. Per var mer tveksam och hade aldrig tänkt tanken på att bli biodlare. Jag är otroligt glad att han har ändrat sig. Vi startade med vårt första samhälle 2015 efter att jag gått grundkursen.

Efter det har både jag och Per gått flera kurser och 2019 bestämde vi att vi skulle utöka och se om det gick att driva ett Biodlingsföretag.

2021 sökte jag och kom in på utbildningen Yrkesbiodlare vid Fristads folkhögskola. Jag är nu Godkänd biodlare hos Länstyrelsen och utbildad honungsprovare samt innehar Gesällbrev i hantverket Biodling. Idag är jag även Bitillsyningsman för 2 distrikt i Stockholms län. Detta uppdrag är otroligt roligt och spännande då man möter så många biodlare med så mycket olika erfarenheter. På årsmötet 2024 blev jag invald i styrelsen i Stockholmsläns biodlardistrikt med ansvarsområde Bihälsa.

November 2023 blev Per klar med sin utbildning på Yrkesbiodling och dess biprodukter i Fristad. Nu har vi tagit ytligare steg vår verksamhet och vi planerar att utveckla med mer biprodukter och målet är att vi kommer att ha ca 60 bisamhällen när denna säsong 2024 avslutas.

DSCF4352.jpg

FÖLJ MED OSS I VÅRT DAGLIGA ARBETE!

bottom of page